Mediáció

A startupok bukásának jelentős részét a csapaton belüli, valamint a csapat és a befektető közötti konfliktus vagy diszharmónia okozza. Bár a konfliktusok óhatatlanok, szerencsés esetben nem vezetnek a startup kudarcához, viszont a velük járó költségek egy része elkerülhető mediáció segítségével.

A mediáció az egyik leghatékonyabb alternatív konfliktusrendezési módszer. A folyamat során a résztvevő felek között egy semleges harmadik személy közvetít, aki hallhatóvá teszi és közelíti a feleket álláspontját, rámutat a problémákra, és a megoldás irányába tereli a feleket.

Fontos kiemelni, hogy a mediáció egy informális, önkéntes és bizalmas folyamat, ami egy olyan terepet biztosít, ahol a feleknek lehetőségük van kifejteni az álláspontjukat és feltárni a lehetséges közös pontokat annak érdekében, hogy mindkét fél beleegyezésével létrejött megoldás születhessen. A mediátor feladata végig vezetni a résztvevőket ezen a folyamaton, mint közvetítő.
A mediációban hozott megegyezésekkel elkerülhetőek vagy lerövidíthetők a bírósági perek. A mediátort a 2002. évi LV. tv. alapján titoktartás kötelezi.